Image Image Image Image Image
© Copyright 2014 Striptekenaars.nl | RSS | Email
Deze site is gemaakt door Knipoog Media
Scroll to Top

To Top

Nieuws

23

jan
2023

Kwab nijlpaard 30 jaar

On 23, jan 2023 | No Comments | In eigen werk, Strips | By Stefan

Kwab Nijlpaard 30 jaar

In 1992 begon striptekenaar Stefan de Groot met de eerste strip over Kwab Nijlpaard. Het is dus 31 jaar geleden dat Kwab het eerste daglicht zag.
Er verschenen tussen 1993 en 2014 twaalf Kwab stripboeken. Om dit te vieren geeft Creative Cave Publishers alle stripboeken opnieuw uit in het Nederlands en in het Engels. De geschiedenis van Kwab en alle uitgaven is te lezen in het boek Kwab 30 jaar. Het boek is te koop in stripwinkels in Nederland en België en online.

Kwab Nijlpaard

Stefan de Groot met het boek Kwab 30 jaar jubileumuitgave.

In 1992 maakte striptekenaar Stefan de Groot de eerste schetsen van een nijlpaard. Aanvankelijk was de opzet voor een dagstrip in de krant. Stefan maakte twee strips van Kwab  nijlpaard. In de strip komt ook een mol voor. Samen met schrijver Paul Rooyackers maakte de Groot 3 boeken met Kwab.

De Ongelooflijke Verhalen van Prof. Dr. Anton Mol

De Ongelooflijke Verhalen van Prof. Dr. Anton Mol

Aanvankelijk was het plan om er een tekststrip van te maken. Meester boekbinder John Robben kwam met het idee om het verhaal uit te geven in een linnen gebonden bibliofiele uitgave. De opzet van de strip werd aangepast van een strip van 3 plaatjes met ondertekst naar een boek met 1 illustratie per pagina met ondertekst. In de serie: De Ongelooflijke Verhalen van Prof. Dr. Anton Mol verschenen de volgende boeken: Een ongelooflijk verhaal, Het eerste nijlpaard en De wereldkampioenschappen. Deze 3 verhalen zijn nu te lezen in de bundel De Ongelooflijke Verhalen van Prof. Dr. Anton Mol.

Kwab en het refrigeraat

Kwab en het Refrigeraat van Stefan de Groot

Na de serie De Ongelooflijke Verhalen van Prof. Dr. Anton Mol besloot Stefan de Groot om Kwab Nijlpaard een eigen serie te geven. Kwab en het refrigeraat is een ode aan de tekst strip Oliie B. Bommel van Marten Toonder. Stefan schreef zelf de teksten en het boek werd in een luxe editie uitgegeven door Creative Cave, de voorloper van Creative Cave Publishers. In dit verhaal komt Kwab erachter dat Prof. Dr. Anton Mol er duistere zaken op nahoudt. Na zijn vertrek van Maulheim moet Kwab zorgdragen voor de villa. Na een ontploffing komt Kwab achter een angstaanjagend geheim. Het boek werd uitgegeven in 1994. In 2022 herschreef en hertekende de Groot het verhaal. Kwab en het het Refrigeraat is verkrijgbaar in stripwinkels in Nederland en België en als Speciale Editie.  Er is ook een vertaling veschenen als softcover en hardcover. De boeken zijn wereldwijd verkrijgbaar via Amazon.nl.

Kwab als tekenfilm ster

Kwab van het witte doek door Stefan de Groot
Met Kwab van het witte doek gooit Stefan de Groot het over een andere boeg. Door zijn passie voor klassieke animatie uit de jaren ’20 verzint hij een geschiedenis over het ontstaan van Kwab Nijlpaard. Kwab wordt voorgesteld alsof hij uit de jaren 1920 afstamt. Stefan bedacht een achtergrondverhaal over zijn grootvader Marinus Hollanders, die een aantal tekenfilmpjes met ‘Kwab het Cloecke Nijlpaard’ animeerde via zijn fictieve Haarlemse “Teekenfilmfabriek Hollandia”.’Kwab van het witte doek’ (1996) werd via Yellow Paper Publishers uitgebracht en laat de schrijver in interactie gaan met de herontdekte creatie van zijn grootvader in een mix van klassieke strip en fotostrip. Stripschrift trapte in de hoax, gezien ze blij waren dat “lezers de kans hadden vertrouwd te raken met een stukje vergeten tekenfilmgeschiedenis”. Ook Zozolala prees dit “eerbetoon aan de grootvader van de kunstenaar”.

 

Kwab en de Wereld van Watals? De Retroflits 

 
Kwab en de Retroflits
In 1999 kwam het boek Kwab en de Wereld van Watals? De Retroflits uit. Het was het eerste Nederlandse stripboek dat werd uitgegeven als Publishing On Demand bij de uitgever Gopher Publishers. Dit verhaal is het vervolg op Kwab van het witte doek. Kwab loopt door de woestijn met zijn scarabee Scrab. Ondertussen wordt hij in de gaten gehouden door een pinguïn. In een fata morgana herbeleeft  Kwab zijn verleden als tekenfilmster voor Teekenfilmfabriek Hollandia.  (De retroflits).Zijn tegenstander Karel Kroek probeert hem te verwoesten door een contract van vergetelheid te laten tekenen. Scrab redt Kwab en leidt hem naar de Wereld van Watals? Tijdens de zomer van 2000 kwam ook de Engelstalige versie uit. The Retroflash: Kwab and the World of Whatif? Deze was bedoelt voor verkoop in de USA.

Op het moment is De Groot bezig met de heruitgave van Kwab van het witte doek en De Retroflits. Deze twee stripalbums worden gebundeld in de =nieuwe uitgave.

Tags | , ,